8 Nisan 2014 Salı

"Dindarsa Acımayın, Dinsizse Kaçırmayın(!)"

Eleştiri, eleştiri, eleştiri... Eleştirmek toplumumuz için bir hobi haline gelmiş. Ne kadar da seviyoruz değil mi? Adeta bir dünya markasıyız. Peki kimi, kimleri, neyi eleştiriyoruz? İster kabul edelim ister kabul etmeyelim bariz bir şekilde ortadadır ki bu ülkede en çok dindar kesim eleştiriliyor.

Dindar kesim hem kendi içinde hem de dışarıdan büyük eleştirilere maruz kalıyor; bu kesim hatasız, sorunsuz, sıkıntısız yaşamak zorundaymış gibi görülüyor. En ufak bir hatada tekfirler, ayetler, hadisler resmen kafasına vuruluyor insanların. Sözde bu kadar dindarken kırılıyor kalpler, üzülüyor insanlar...

Eleştirirken düzeltmiyor, düzeltirken eleştirmiyor, bütün o düzeni önce bozup sonra yarım yamalak halde bırakıyoruz. Dozunu bir türlü tutturamıyoruz o eleştirilerin. Küslükler, kavgalar, sıkıntılar beraberinde geliyor haliyle. Özümüze bakar olmadan sözümüze bakar olmuşuz. Hataları örtmeye değil; ortaya çıkarmaya, gözler önüne sermeye çalışır olmuşuz.

Hepimiz biliyoruz ki bir toplumu bitirmenin en kolay yolu onu iç savaşa sürüklemektir. İç savaş dediğimiz şey ise her zaman top, tüfek, kılıç, silah gibi şeylerle olmak zorunda değildir. Fikir bölünmeleri, kavgalar, küslükler, parçalanmalar beraberinde topyekün bölünmeyi ve iç savaşı getirir. Toplumumuz bu eleştiriler, aykırı olma çabaları, “en çok ben biliyorum”lar yüzünden ufak bölünmelere doğru yola çıkmıştır.

Bu hususlar çerçevesinde bize düşen ne midir? Biraz daha sevgi, biraz daha saygı, biraz daha hoşgörü, birbirimizi biraz daha iyi anlamaya çalışmak… Hasetten; kibirden, ön yargıdan uzak durmak... Unutmayın; hata yapmak insani bir olaydır, herkes hata yapabilir.  Ama sert eleştiriler, sert tutumlar hatasından dönmek isteyen insanları daha büyük hatalara sürükleyebilir.

Yazımı şu hadis-i şerif ile bitirmek istiyorum: 

"Her kim bir Müslüman kardeşinin ayıp ve kusurlarını, kimsenin görmediği ve görmesini istemediği şeylerini örterse, Allah-u Teala da kıyamet gününde onun ayıplarını örter. Her kim Müslüman kardeşinin meydana çıkmasını istemediği bir şeyi ortaya çıkarır ve dile verirse, Allah da onun ayıplarını, kimsenin bilmesini istemediği hallerini meydana çıkarır. Bu suretle kendi evinin içinde de olsa onu rezil eder. Müslüman kardeşinin ayıplarını örten ölüyü diriltmiş gibidir." (Buhâri, Mezâlim 3)

@kivilcikkk
twitter.com/kivilcikkk
facebook.com/kivilcikk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder